Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Valami voltam, valakivé tettél, valamivé váltál...

Egyszervoltam 2.0

Egyszervoltam 2.0

Ingerültté tesz a számítógép előtt töltött hosszú idő

2020. február 23. - Phoenicia

A képernyőnézés nemcsak a szemet, hanem az idegrendszert is megterheli, hiszen folyamatosan fókuszálni kell. Az izmok elmerevednek, és az agy nem használja a látás perifériás részét, elfárad, túlterhelődik, és nem képes fenntartani az állandó figyelmet. Ez fizikai tünetekben is megmutatkozik – fejtette ki a szakorvos –, fáradtság, ingerlékenység léphet fel, az ember többet hibázhat. Magában a szemben fájdalom, szúró, égő érzés jelentkezhet.

Minél kisebb a felület a látótérhez képest, annál nehezebb dolga van a szemnek. Az okostelefonok képernyőjével többet árthatunk a látásunknak. Ha monitorról van szó, minél nagyobbat használjunk, így nem szűkül be annyira a szem mozgástere.

...

Ha valaki túl sokat mered közelre, például az okostelefonját használva, az idegrendszer annyira megszokja ezt a távolságot, hogy egy idő után már nem képes tökéletesen távolabbra fókuszálni. Ez rövidlátással is végződhet.

...

Az agyban hasonló központok játszanak szerepet a viselkedési és a kémiai (mint például a drog, alkohol, nikotin) függőségeknél. Amikor a túlzott okostelefon-használat már káros hatással van valaki szociális kapcsolataira vagy egészségére, akkor úgy kell kezelni, mint bármilyen más függőséget, és érdemes szakemberhez fordulni – javasolta a pszichológus.

A bejegyzés trackback címe:

https://phoenicia.blog.hu/api/trackback/id/tr6515488038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása